Tölösi Péter díj 2012.

2012.10.01 10:52

 

A Tölösi Péter Alapítvány második alkalommal szervezte meg jótékonysági koncertjét rákbeteg gyermekek rehabilitációjáért a Szentlőrinci Ifjúsági Fúvószenekar és a Decsi „Csillagrózsa” Hagyományőrző Néptánc Együttes közreműködésével, 2012. szeptember 16-án a Palatinus Hotel Bartók termében.

A műsorban indulók, táncok, klasszikus és könnyűzenei művek hangoztak el, népi gyermekjátékokat, sárközi táncokat láthattak a koncertre látogatók.

A Decsi „Csillagrózsa” Hagyományőrző Néptánc Együttes 1986-ban alakult a helyi művelődési ház szervezésében, 1991-ben a híres sárközi szőttes egyik motívumának neve alapján vette fel a „Csillagrózsa” nevet. Egyesületként 1992 óta, közhasznú egyesületként 2001 óta működik. A létszám évről-évre változó, jelenleg a mintegy 30-35 aktív táncossal büszkélkedhetnek.

Szentlőrinci Ifjúsági Fúvószenekar története: Szentlőrincen 1982-ben indította el az önálló zeneoktatást az akkori tanácselnök, dr Győrvári Márk. Először 1987-ben szólalt meg a 18 fős fúvós együttes. A '87-es, és a jelenlegi fúvós együttesnek egyetlen közös pontja a vezetőjük, Rékai János karnagy. Az idén 25 éves zenekarnak tavasszal elkészült, és megjelent első CD lemeze. Az együttes tagja jelenlegi és volt zeneiskolás növendékek, a tagok száma 30-35 fő között mozog. Kiemelkedő rangú felkérés volt 2011. november 20-i, az alapítvány javára adott egész estés jótékonysági hangverseny Pécsett, a Zsinagógában.

Tölösi Péter Alapítvány 22 éve segíti és támogatja a Pécsi Gyermekklinika onkológiai osztályán kezelt és gondozott rákbeteg gyermekeket. A klinika közvetlen közelében működtetett Rehabilitációs Központtal kívánják minél gyorsabban és hatékonyabban visszavezetni az utógondozott gyermekeket a betegség előtti életükbe. Gyógytornászaik, gyermekpszichiáterük, rehabilitációs családi rendezvényeik és rekreációs élményhétvégéik segítik átvészelni ezt az embert próbáló, nehéz élethelyzetet.

A jótékonysági eseményt a „Tölösi Péter” díj átadása zárta. 1999 óta a díj átadásával ismerik el mindazok munkáját, akik önzetlenül és kiemelkedően segítik az Alapítvány munkásságát. Idén Behekné Barta Mária kapta az elismerő díjat. Az alapítvány 1990-es alakulása óta támogatja a rehabilitációs gyermekrendezvényeket, játszóházas programokat és kirándulásokat. Ételei, süteményei mindig mosolyt csalnak a gyermekek arcára.
Odaadó támogatását köszönjük!

 

Forrás: www.tolosialapitvany.hu